Co warto zjeść w Kalifornii?

, Tagi , , , , , , , , , ,

Kalifornia, nazywana „słonecznym stanem”, jest popularna przede wszystkim za sprawą Hollywood, pięknego, słonecznego wybrzeża oraz licznych atrakcji turystycznych. Oprócz plaż i gwiazd kina na uwagę zasługuje także tutejsza kuchnia – lekka, kolorowa i wyjątkowo smaczna. Jakie są specjały kuchni kalifornijskiej i jakich przysmaków warto skosztować podczas pobytu w Kalifornii?

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Kalifornia na talerzu: z czego słynie kuchnia Kalifornii?

Wśród wielu osób panuje przekonanie, że amerykańska kuchnia nie wyróżnia się niczym specjalnym w porównaniu do kuchni z innych zakątków świata, jednak jej kalifornijska odmiana nieco łamie ten stereotyp. Kuchnia kalifornijska jest w pewnym sensie kuchnią regionalną. Ma niewiele wspólnego z amerykańską kuchnią – ciężkostrawną, kaloryczną oraz pełną fast foodów ociekających tłuszczem i cukrem. Ba! Kuchnia w Kalifornii jest niemal całkowitym jej przeciwieństwem. Wyróżnia ją lekkość oraz proste receptury i estetyka przygotowywanych potraw. Bardzo często jest określana mianem kuchni fusion, gdyż bazuje na interpretacjach kulinarnych przepisów.

Kalifornia jest jednym z najbardziej zróżnicowanych pod względem etnicznym stanów w USA i można to dostrzec również w lokalnej kuchni. Kalifornia wchłonęła kuchnie mniejszości etnicznych i wszelkich nacji, które osiedliły się tutaj na przestrzeni lat. W efekcie na stołach królują rozmaite potrawy kuchni międzynarodowej, a lokalne dania często mają zmienione receptury. To miks kuchni amerykańskiej i meksykańskiej, z akcentami śródziemnomorskimi i azjatyckimi.

Klimat zachodniego wybrzeża sprzyja uprawie owoców oraz warzyw i to właśnie one są podstawą tutejszej kuchni. Oczywiście towarzyszy im zarówno mięso, jak i owoce morza, jednak bardzo często są zastępowane wegetariańskimi odpowiednikami. Produktem, który dominuje w kuchni Kalifornii, jest między innymi awokado – dodawane do różnych dań i przyrządzane na wiele sposobów. Można je tu zjeść na kanapce, na toście, w sałatce, w formie popularnego guacamole, a nawet jako dodatek do koktajlu.

Co zjeść w Kalifornii? Najpopularniejsze potrawy kuchni kalifornijskiej

Kuchnia Kalifornii jest bardzo różnorodna. Dania kuchni kalifornijskiej różnią się w zależności od regionu, jedzenie popularne w większych miastach, takich jak Los Angeles czy San Francisco oraz nadmorskich kurortach jest nieco inne od tego, co jada się na co dzień w mniejszych miejscowościach. 

W tych pierwszych można spotkać prawdziwą mieszankę smaków i wpływów. Po połączeniu tradycyjnych receptur Indian, mieszkańców Starego Kontynentu oraz współczesnych Amerykanów na stołach prym wiodą smaki kojarzone z kuchnią Ameryki Południowej i Azji:

  • burritos – zawijane, tortille nadziewane pikantnym, mięsnym farszem
  • tacos – chrupkie, kukurydziane tortille podawane z różnymi dodatkami mięsno-warzywnymi
  • quesadillas – pszenne tortille faszerowane serowym nadzieniem i podawane w formie placka
  • chiles rellenos – panierowana, smażona papryka z serowym nadzieniem
  • California sushi roll – odmiana sushi w wersji bez wodorostów, z samym ryżem i dodatkiem sezamu lub chrupiącej, smażonej panierki

W drugim przypadku w kuchni dominują świeże, lokalne produkty i nieskomplikowane potrawy przyrządzane zgodnie z założeniami filozofii „farm to table” – z farmy wprost na stół. Gotuje się tu zgodnie z rytmem dojrzewania warzyw i owoców. Menu zmienia się więc w zależności od pory roku oraz oferty lokalnych targów. Na stołach często pojawiają się też ryby oraz świeże i wyjątkowo smaczne owoce morza. Są serwowane solo, ale tez jako składnik zup, sałatek i wielu innych dań.

Co można zjeść w Kalifornii?

Popularną formą przyrządzania posiłków w Kalifornii jest barbecue, co powinno ucieszyć przede wszystkim mięsożerców. Wśród najczęściej spotykanych dań z grilla można znaleźć rozmaite rodzaje mięs. Steki, żeberka, skrzydełka i przede wszystkim wyborną wołowinę, najczęściej podawaną jako danie o nazwie „carne asada” (grillowany stek wołowy krojony w grube plastry). W roli dodatku bardzo często występują proste i pyszne pieczone ziemniaki.

Sporą częścią regionalnej kuchni stanowią również rozmaite sałatki, zarówno owocowe, jak i warzywne. Tym zawsze towarzyszą dodające smaku sosy i dressingi – najczęściej salsa, barbecue oraz ranch. W menu wielu restauracji można znaleźć pozycję o nazwie „cobb salat”. To sycąca sałatka nazwana na cześć jednego ze znanych restauratorów Roberta Howarda Cobba. Składa się z sałaty, awokado, grillowanego kurczaka, smażonego bekonu, gotowanego jajka i sera pleśniowego oraz sosu na bazie octu balsamicznego. W kuchni Kalifornii można odnaleźć również drobny włoski akcent, czyli orrechiette – makaron w kształcie niewielkich muszelek przyrządzany z dodatkiem grzybów, brokułów, pietruszki, ostrej papryki oraz oliwy z oliwek i parmezanu. W menu śniadaniowym prym wiodą gofry i bajgle – także w wersji wytrawnej. Oprócz tego są tosty oraz przeróżne placki i naleśniki typu pancake, a także smoothie oraz bowle, czyli kolorowe mieszanki na bazie owoców i orzechów.

Fast food w Kalifornii

Mimo przewagi zdrowych produktów w kalifornijskiej kuchni nie brakuje dań typu fast food. Spędzając wakacje w San Diego, food tracki można spotkać niemal na każdym kroku, są wręcz elementem krajobrazu Zachodniego Wybrzeża. Wśród fast foodów, szczególnie na wybrzeżu Kalifornii, na czele stoją frytki, hot dogi i hamburgery oraz „lobster roll”, czyli kanapki z mięsem homara doprawionym majonezem. Kolejną popularną przekąską jest „corn dog”, w którym główną rolę odgrywa parówka. Zamiast typowej bułki jest otoczona ciastem kukurydzianym i smażona w głębokim tłuszczu. Kalifornia ma też swoją własną odmianę pizzy, bardzo różniącą się od włoskiej. Pizza w stylu kalifornijskim to pizza na cienkim cieście z sezonowymi dodatkami, przeważnie w wersji wegetariańskiej.

Najpopularniejsze kalifornijskie desery i słodkości

W kalifornijskiej kuchni nie brakuje słodkich akcentów. Obok świeżych owoców serwowanych pod różnymi postaciami, od smoothie i lodów, po sałatki, prym wiodą słodkie wypieki. W cukierniach w Kalifornii królują muffiny, donuty oraz ciasta w postaci tart, czyli tutejsze „pie”. Te ostatnie występują w bardzo wielu odsłonach. Obok znanego z amerykańskiej kuchni apple pie można spotkać:

  • black bottom pie – ciasto z czekoladowym, budyniowym kremem i białym musem
  • banana cream pie – ciasto z kremem waniliowym, bananami i bitą śmietaną
  • dried peach pie – ciato z nadzieniem z suszonych brzoskwiń
  • lemon pie – ciasto z kremem serowo-cytrynowym
  • pumpkin pie – aromatyczne ciasto dyniowe, pieczone w okresie jesienno-zimowym

Do najpopularniejszych słodyczy zalicza się fudge, czyli kalifornijską odmianę polskich krówek – bardzo słodkie, lekko lepkie cukierki w przeróżnych smakach.

Kalifornia – kraina winem i piwem płynąca

W Kalifornii smacznej kuchni towarzyszą wyśmienite wina zaliczane do jednych z najlepszych na świecie. Tutejszy klimat sprawia, że wino jest wyjątkowo smaczne i aromatyczne, znane z doskonałego smaku i owocowo-kwiatowego aromatu. Choć Kalifornia nie ma zbyt długich tradycji winiarskich, to zajmuje czwarte miejsce wśród największych regionów winiarskich na świecie (po Włoszech, Francji i Hiszpanii). Smakiem kalifornijskich win zachwyca się cały świat. W Polsce nie należą do najpopularniejszych, a ich wybór na sklepowych półkach jest dość ubogi. Właśnie dlatego tym bardziej warto skosztować ich u źródła.

Lista kalifornijskich win jest długa, ale do tych najbardziej znanych i cenionych można zaliczyć wina pochodzące z dwóch najlepszych regionów winiarskich – Napa i Sonoma. Choć leżą niedaleko siebie, to powstają w nich całkowicie odmienne wina. Wśród kalifornijskich gatunków win tymi najpopularniejszymi są klasyczne odmiany cabernet, chardonnay i pinot noir oraz owocowe zinfandele i intensywne petite sirah, ale gatunków jest znacznie więcej.

Kalifornia może się poszczycić także doskonałymi piwami, w tutejszych browarach powstają wszystkie możliwe gatunki piwa. Są to trunki od klasycznych lagerów, przez aromatyczne IPY i ALE, aż po ciężkie stouty. Piwo w Kalifornii jest wyjątkowo smaczne.

Poprzedni

Szpitale w Kalifornii – sprawdź, gdzie szukać pomocy!

Komunikacja miejska w San Francisco 

Następny

Dodaj komentarz